Harga roadtax kereta saga 1.3 berapa ?

Harga roadtax kereta saga 1.3 . Perkongsian ini adalah khas tentang harga roadtax kereta yang ditujukan kepada pemilik kereta proton saga 1.3 yang dari dulu menjadi kebanggaan kita.

Tak salah kalau kita baru nak tahu berapa roadtax saga 1.3 ini. Mungkin sebelum ini kita belum lagi memiliki kereta atau telah pakai kereta lain kemudian bertukar kepada kereta saga yang baru atau pun secondhand.

Tidak kiralah baru ataupun lama ia tetap sebuah kereta yang memudahkan urusan kita dari satu destinasi ke destinasi yang lain.

Harga roadtax saga 1.3

Sudah pun kita tahu bahawa roadtax saga 1.3 boleh dijangka harganya dari segi nilai atau keupayaan cc enjin atau kuasa kudanya.

Ini bermaksud 1.3 atau 1300cc keupayaan enjin ini memberikan harga roadtax saga 1.3 iaitu berjumlah RM70 sahaja untuk 1 tahun atau 12 bulan kegunaannya.

Sejak dari dulu lagi produk tempatan kita dari proton ini menghasilkan sebuah kereta yang bagus terutamanya proton saga.

Roadtax saga 1.3 model terdahulu hinggalah sekarang mempunyai harga roadtax yang sama. Termasuklah harga roadtax kereta saga flx yang antara model proton kereta saga.

Namun, sebelum anda membuat roadtax proton saga, adalah wajib anda membuat harga insuran kereta saga 1.3 terlebih dahulu.

Lengkapnya sesebuah proses cukai jalan itu adalah perlu melalui harga roadtax dan insurans kereta saga secara keseluruhan barulah boleh menggunakan jalan raya secara sah atau legal menurut undang-undang akta jalan raya.

Contohnya, model kereta saga flx perlu membayar harga roadtax dan insurans kereta saga flx bagi melengkapkan proses keseluruhan menandakan ianya telah selesai.

Bolehkah buat roadtax saga 1.3 untuk 6 bulan ?

Roadtax saga 1.3 boleh dibuat dengan 2 pilihan. Pilihan pertama adalah membuat roadtax kereta saga untuk 12 bulan atau 1 tahun. Manakala, pilihan kedua adalah buat roadtax saga 1.3 selama 6 bulan.

Tiada paksaan untuk anda membuat roadtax saga 1.3 tersebut selama 12 bulan atau 1 tahun. Hal ini kerana kedua pilihan harga roadtax proton saga itu adalah terletak ke atas anda sebagai pemilik kereta.

Jika tiada sebarang masalah, adalah lebih baik buat harga roadtax kereta proton saga untuk 12 bulan terus kerana lebih mudah seiring dengan insurans yang telah dibayar bagi 1 tahun.

Tidak perlu buat saga roadtax dalam setahun 2 kali naik turun JPJ dengan sengaja supaya dapat elak masalah lain kecuali betul-betul tidak dibenarkan atas beberapa sebab wajib.

Mengapa tidak boleh buat roadtax saga 1.3 selama 12 bulan ?

Terdapat beberapa sebab mengapakah anda tidak membuat roadtax saga 1.3 untuk 1 tahun. Antaranya adalah :

  • Pemilik kereta saga telah meninggal dunia (belum tukar nama).
  • Tempoh insurans adalah tidak mencukupi 12 bulan roadtax saga.

Dua sebab di atas merupakan faktor kenapa anda tidak boleh hidupkan roadtax saga 1.3 selama 12 bulan.

Bagaimana dengan harga roadtax saga 1.3 sekiranya perlu membuat 6 bulan ?

Harga roadtax kereta saga 1.3 anda adalah mengikut tempoh roadtax yang dibuat. Proton saga road tax perlu dibayar mengikut masa yang anda hidupkan.

Jika roadtax saga 1.3 tersebut diprint selama 6 bulan, maka harga roadtax saga 1.3 anda hanya perlu dibayar sebanyak RM45 sahaja

harga roadtax kereta saga 1.3
Harga roadtax kereta saga 1.3


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 responses to “Harga roadtax kereta saga 1.3 berapa ?”

  1. […] Jika anda dah membeli insurans, maka anda boleh teruskan dengan proses seterusnya iaitu renew roadtax saga 1.3 […]

  2. […] Harga roadtax kereta saga 1.3 dari dahulu hingga sekarang adlaah sama iaitu berjumlah rm70 untuk 1 tahun. Manakala, harga roadtax kereta saga 1.5 pula sebanyak rm90 sahaja. […]

Leave a Reply