Senarai Harga Cermin Kereta Wajib Rujuk

Harga cermin kereta. Apakah harga cermin kereta yang sepatutnya anda cover perlindungan tersebut itu adalah tepat atau berada dalam anggaran yang sebetulnya?

Sebuah cermin kereta memakan budget yang agak besar bagi majoriti daripada kita. Disamping ekonomi yang agak naik turun sekarang ini, penilaian awal tentang harga cermin kereta perlulah dilakukan sebelum anda membeli yang baru.

Malah, sekiranya anda membeli cermin kereta secondhand sekalipun, harga cermin kereta tetap perlu anda buat kira-kira bagi mengelakkan perbelanjaan bulanan anda terganggu.

Cermin kereta retak

Kriteria cermin kereta retak perlu anda buat penilaian terlebih dahulu. Adakah ianya cermin kereta retak panjang atau cermin kereta retak kecil atau cermin kereta retak seribu ?

Sekiranya cermin kereta retak kecil, anda masih lagi boleh repair cermin kereta tersebut. Manakala, sekiranya cermin kereta retak panjang, ada dua situasi disini.

Jika cermin kereta retak panjang melebihi 20cm, adalah lebih baik untuk anda tukar cermin kereta baru. Dan jika masih di bawah 20cm, ianya masih boleh dibaiki menggunakan kit repair cermin kereta.

Ikuti cara repair cermin kereta retak panjang ini sekiranya retak tersebut di bawah 20cm .

Bagi kes cermin kereta retak seribu pula, jawapannya adalah tukar cermin kereta kepada yang baru. Agak risiko sekiranya ianya dibiarkan lebih-lebih lagi digunakan semasa memandu di jalan raya.

Sekiranya anda alami cermin kereta retak seribu di pertengahan jalan atau di highway, pastikan anda tidak meneruskan perjalanan. Panggil towing trak tunda berdekatan untuk ditarik ke destinasi anda atau terus ke kedai cermin kereta.

Cermin kereta pecah

Jika anda mengalami cermin kereta pecah, sudah pasti perlu menukar kepada cermin kereta baru. Ada beberapa situasi dan tempat berlakunya cermin kereta pecah.

  1. Cermin kereta pecah sendiri di rumah
  2. Terkena dari serpihan batu di jalan raya atau highway.
  3. Akibat dari kerja-kerja mesin potong rumput di jalan raya
  4. Cermin kereta pecah sebab panas (ikut situasi)

Insiden ini kita memang tak boleh nak elak. Minta dijauhkan. Cuma bila anda kurang bernasib baik dan diuji sebegini, apa pun perlu sabar dan tukar cermin kereta adalah langkah seterusnya anda harus lakukan.

Kos tukar cermin kereta

Faktor kos tukar cermin kereta akan melibatkan beberapa aspek iaitu :

  1. Harga pasaran semasa cermin kereta.
  2. Stok cermin kereta sedia ada atau perlu diimport.
  3. Jenis cermin kereta mengikut jenama kereta.
  4. Kadar upah sesebuah kedai cermin kereta

Di atas merupakan faktor kos tukar cermin kereta yang perlu diambil tahu oleh anda. Ada dua jenis kos tukar cermin kereta iaitu terbahagi kepada dua iaitu menggunakan secara tunai untuk tukar cermin kereta dan juga menggunakan insurans cermin kereta.

harga cermin kereta

Harga cermin kereta Axia

Pemilik kereta axia tentunya menginginkan harga cermin kereta axia yang berpatutan. Bagi harga cermin kereta axia depan adalah berjumlah RM500 hingga RM600.

Harga di atas merupakan harga sekiranya anda mengeluarkan duit sendiri. Jika anda rajin membuat survey, mungkin akan dapat harga cermin kereta axia lebih murah.

Manakala, sekiranya anda mempunyai insuran cermin kereta axia, cover yang sepatutnya anda tambah adalah bernilai RM95 sahaja iaitu cover sebanyak RM600.

Harga cermin kereta Alza

Kereta jenama Perodua Alza ini merupakan kereta keluarga yang antaranya menjadi pilihan di negara kita. Untuk tunai harga cermin kereta Alza ini perlu anda keluarkan sebanyak RM600 hingga RM700 termasuk upah di kedai cermin.

Namun, sekiranya anda ingin menambah insuran cermin kereta alza, cover perlindungan yang sesuai anda ambil adalah sebanyak RM800.

Untuk tambahan cover RM800 ini, jumlah insuran yang perlu anda bayar hanyalah sebanyak Rm127 termasuk cukai.

Harga cermin kereta Avanza

Kereta jenis mpv toyota Avanza memberikan persaingan sihat kepada mpv tempatan lain. Akan tetapi ianya dikira sebagai jenama kereta import dalam negara kita.

Jadi, tentunya akan memberi kesan kepada harga cermin depan kereta Avanza yang agak tinggi sedikit harganya dibandingkan mpv tempatan.

Harga cermin kereta Avanza adalah berharga dalam lingkungan RM1500 untuk cermin windscreen hadapan.

Pastinya harga tersebut boleh anda dapat lebih murah lagi jika anda rajin membuat survey di beberapa tempat kedai cermin kereta.

Harga cermin kereta Aruz

Perodua Aruz merupakan model keluaran mpv antara terkini menjadi persaingan dalam negara kita. Pemilihan kereta perodua aruz ini tidak lain tidak bukan kerana faktor terbesarnya adalah ruang yang besar.

Namun, adakah harga cermin kereta Aruz juga turut mahal ? Harga cermin kereta Aruz tidaklah terlalu mahal ia adalah dalam lingkungan RM1300 hinggalah RM1500 sahaja.

Harga cermin kereta Almera

Pada anggarannya harga cermin kereta Almera hanyalah RM1000 hinggalah RM1300. Namun, itu adalah perlindungan insuran cermin kereta almera yang sepatutnya anda cover.

Sekiranya anda tidak beli cover insuran cermin kereta nissan almera, harga cermin depan nissan almera agak murah sedikit jika dibandingkan untuk anda beli secara tunai.

Tapi murah sedikit beza dalam RM100 hingga rm200 bergantung kepada kedai cermin kereta yang anda rujuk.

Harga cermin kereta Ativa

Perodua Ativa yang nampak bergaya tetapi harga cermin kereta Ativa ini masih dalam lingkungan RM1000-RM1200.

Agak mahal bukan? Hal ini kerana kereta ini sangat baru dikeluarkan oleh pihak perodua sendiri. Jadi, barangan sparepart seperti cermin kereta masih lagi menjadi harga pada kadar optimum.

Harga cermin kereta Bezza

Sekali lagi model yang antara terhangat di pasaran iaitu perodua bezza. Sudah pasti model ini terdapat banyak di atas jalan raya di negara kita.

Namun adakah harga cermin kereta bezza ini terlalu mahal ? Tidak sama sekali. Bagi harga cermin kereta bezza ini hanyalah berjumlah RM800 sahaja.

Itu adalah harga bagi cover perlindungan insuran cermin kereta yang sesuai lebih-lebih lagi untuk windscreen atau salah satu pada bahagian cermin kereta lain.

Jika secara tunai, anda bayar secara terus kepada kedai cermin kereta dalam anggaran RM500 hingga RM600 untuk harga cermin kereta bezza windscreen depan.

Harga cermin kereta honda Brv

Model kereta honda Brv tidak kurang juga menjadi pilihan kereta berkeluarga. Tetapi bila kita lihat di atas jalan raya, kereta honda Brv ni tidak lah terlalu banyak.

Dalam 1000 buah kereta, mungkin ada 5 hingga 10 biji. Namun, adakah ini memberi kesan kepada harga cermin kereta honda Brv itu sendiri ?

Harga cermin kereta honda brv ini adalah dalam anggaran Rm1500 hingga RM1600. Ianya agak mahal sedikit sekiranya anda nak tambah untuk cover insuran cermin kereta.

Namun, jika anda beli cash, harga cermin kereta honda brv ini tidak begitu jauh dari harga cover insurans seperti di atas. Agak keras sikit harganya.

Harga cermin kereta Crv

Kereta honda Crv merupakan model Suv yang agak terkenal dan mewah dengan reka cipta terkini sudah tentu menjadi pilihan ramai.

Lebih-lebih lagi keluaran model crv 1.5 turbo , ianya sangat berkuasa di atas jalan raya dengan keselesaan yang terbaik.

Bagaimana dengan harga cermin kereta Crv ini? Jumlah bagi windscreen harga cermin kereta crv ini adalah tinggi iaitu RM2000 hingga RM2500.

Cermin kereta yang agak lebar dan besar sudah tentu perlu mengeluarkan kos yang lebih sedikit.

Harga cermin kereta Camry

Harga cermin kereta toyota Camry adalah berjumlah RM2500 hingga RM3000. Jangan terkejut kerana cermin kereta camry memang agak besar.

Model kereta toyota camry dari dulu sampai sekarang membawa cita rasa kepada pemiliknya tentang kemewahan, keluasan serta keselesaan.

Jadi tidak asing lagi harga cermin kereta camry tinggi kerana ianya model jenama kereta import.

Harga cermin kereta Honda City

Kereta honda city merupakan kereta jenis sedan menjadi pesaing sengit kepada kereta jenama sedan yang lain.

Kadar faktor keselesaan antara mengapa orang ingin memiliki kereta honda city ini. Bagaimana pula dengan harga cermin kereta honda city ?

Harga cermin kereta honda city adalah berjumlah sekitar RM1500 sahaja. Jika kita bayar pada insuran semasa nak hidupkan insuran, hanya perlu bayar sebanyak RM238 sahaja. Jauh lebih jimat.

Sekiranya anda tidak mempunyai cover cermin kereta, kadar bayaran secara tunai dalam anggaran sebanyak RM1000 hingga RM1300 untuk tukar cermin kereta honda city windscreen.

Harga cermin kereta Honda Civic

Kereta honda civic telah lama dikeluarkan modelnya. Dari generasi ke generasi ia tetap mempamerkan gaya mutu honda itu ke seluruh dunia.

Harga cermin kereta honda civic ini kita akan bercakap secara random jika anda mengambil tambahan insuran cermin kereta, anda perlulah membuat cover sebanyak RM2000 hingga RM3000.

Jika anda bayar semasa menghidupkan insurans kereta, kadar bayaran untuk cover tersebut adalah hanya dari Rm318 hingga RM477 sahaja.

Jumlah ini juga sesuai bagi model seperti harga cermin depan honda civic fd.

Harga cermin kereta toyota alphard

Kereta keluarga impian ramai ini memang banyak menjadi pilihan ramai. Ianya tidak begitu murah untuk memilikinya.

Namun, bagaimana dengan harga cermin kereta toyota alphard ini? Jika anda ingin menukar cermin kereta windscreen ini secara tunai, ianya berharga RM2800 hingga RM3500.

Manakala, jika anda nak buat cover perlindungan insuran bagi windscreen kereta alphard ini berjumlah sebanyak RM3000 iaitu dengan hanya bayaran Rm477 sahaja.

Harga cermin kereta Vellfire

Toyota Vellfire merupakan pesaing paling terdekat untuk pilihan kereta bagi segmen ini. Dengan designnya yang cantik dan menawan, kereta ini dijadikan seperti kereta vip.

Namun, berapakah kos bagi harga cermin kereta toyota Vellfire windscreen adalah dalam anggaran RM3000 hingga RM3500 sahaja.

Cermin kereta vellfire ini agak lebar dan besar menyebabkan harganya agak tinggi.

Harga cermin kereta mitsubishi ASX

Kereta jenama mitsubishi ASX yang merupakan sebuah kereta SUV membawa peranan sebagai kereta yang agak lasak di jalan raya.

Namun, selasak-lasak kereta ini, jika dah berlaku pecah, berapakah harga cermin kereta mitsubishi ASX ini?

Harga cermin kereta mitsubishi ASX ini agak tinggi iaitu RM2500 hinggalah RM3000 untuk cover perlindungan insurans cermin kereta.

Jika tiada cover insurans cermin kereta, nak taknak wang tunai perlu dikeluarkan dengan harga yang sama kerana kereta ini memiliki saiz cermin kereta yang agak luas.

Harga cermin kereta proton saga

Jenama tempatan iaitu kereta proton saga sudah lama bertapak di negara kita. Kini menjadi pesaing kepada model-model kereta lain terutamanya kereta jenama import.

Bagaimana dengan harga cermin kereta proton saga ini ? Harga cermin proton saga adalah berjumlah sebanyak RM700 sahaja.

Jika anda nak tambah cover insurans cermin, cover RM700 adalah sudah mencukupi. Manakala, jika anda nak tukar kepada cermin baru secara tunai, harga cermin proton saga ini adalah dalam lingkungan RM500 hingga RM600 sahaja.

Harga cermin kereta proton saga yang sesuai adalah termasuk harga cermin kereta saga blm, harga cermin kereta flx dan juga harga cermin kereta saga vvt ( model terbaru).

Harga cermin kereta persona

Seterusnya adalah kereta proton persona yang juga tidak ketinggalan menjadi pilihan ramai di negara kita. Dari model lama hinggalah model baru ia membawa satu perubahan drastik yang membezakan kedua model itu.

Bagaimana pula dengan harga cermin kereta proton persona ini ?Adakah ia turut berbeza ? Betul. Harga cermin kereta proton persona model lama adalah dalam lingkungan Rm600 hinggalah RM800.

Manakala, harga cermin kereta persona model terbaru ini adalah dari RM1000 hingga RM1300. Harganya agak tinggi sedikit.

Harga cermin kereta Iriz

Selain itu, turut dikenali sebagai jenama tempatan iaitu proton Iriz yang merupakan model keluaran masih lagi muda di pasaran negara kita.

Namun, berapakah harga cermin kereta Iriz sekiranya nak ganti kepada baru ? Harga cermin kereta Iriz di pasaran anda boleh dapat secara tunai dengan harga RM500 hingga RM600.

Manakala, cover insurans cermin kereta yang paling sesuai diambil adalah sebanyak RM700. Tentunya dengan cover tersebut anda hanya perlu bayar harga insurans cermin kereta Iriz sebanyak RM111 sahaja.

Harga cermin kereta Vios

Model-model kereta toyota vios tentunya sudah banyak berada di atas jalan raya. Namun, adakah dari segi harga cermin kereta vios ini agak mahal dibandingkan kereta-kereta lain seperti pesaingnya ?

Harga cermin kereta vios hanyalah bernilai Rm1500 untuk cover perlindungan windscreen depan kereta vios.

Harga ini adalah termasuklah kos-kos upah dan caj perkhimatan yang bakal dikenakan. Orang kata secara one-off.

Harga cermin kereta Corolla Altis

Kereta jenama toyota corolla altis mempunyai peminatnya tersendiri dari dulu hingga sekarang. Model kereta ini sangat sesuai dan jimat bagi perjalanan jauh mahupun dekat.

Namun, adakah harga cermin kereta corolla altis ini juga menjimatkan ? Rujuk jadual di bawah :

Jenis pembayaranHarga cermin kereta corolla altis (windscreen)
TunaiRM2000 hingga RM2500
Cover insuransRM2000

Sekiranya anda tidak membuat cover insurans cermin kereta, maka wang tunai harus digunakan bagi menukar cermin kereta corolla altis yang baru dengan harga di bawah RM2500.

Manakala, harga Rm2000 adalah mencukupi bagi anda cover perlindungan insurans cermin kereta corolla altis ini.

2 comments

Leave a Reply