Harga insuran kereta 1st party berapa ?

Harga insuran kereta 1st party. Sudah semestinya kehadiran anda disini adalah untuk mengetahui berapakah harga insuran kereta first party bagi kereta anda.

Tapi sebelum anda nak tahu harga insurans sesebuah kereta, anda wajib untuk mengetahui beberapa perkara.

Perkara perlu tahu sebelum dapatkan harga insuran kereta 1st party

1. Market value kereta anda

Pastikan anda tahu market value kereta anda pada tahun ini. Cara nak tahu market value kereta bagaimana?

Sebelum anda nak dapatkan harga insuran kereta 1st party, anda akan diberitahu berapakah market value kereta anda pada tahun ini oleh pihak insurans.

Jika anda dapatkan quotation dari pihak agent insurans, anda akan diberitahu markat value tahun ini. Anda wajib semak dan pastikan market value pada tahun ini adalah sama dan jika ia kurang atau lebih ianya tidak jauh melebihi rm3,000.

Contohnya market value anda adalah RM45,000. Maka, jika anda dapatkan quotation harga insuran kereta 1st party di tempat lain juga akan dapat market value lebih kurang dari RM42,000 hingga RM48,000.

2. Peratusan NCD (No Claim Discount)

NCD merupakan diskaun yang diberikan kepada anda jika anda tidak membuat sebarang claim kemalangan pada tahun sebelumnya.

Jika anda tidak membuat claim atau alih NCD kepada kereta lain, anda wajib pastikan NCD anda adalah bertambah atau statik jika ianya berada di peratusan 55% maximum.

Manakala, jika anda tidak membuat sebarang claim, namun NCD peratusan anda adalah 0%, anda wajib semak semula pada pihak agent insurans yang membuat pengiraan quotation insurans.

Contohnya jika NCD kereta anda tahun lepas adalah 45%, maka NCD untuk harga insuran kereta 1st party anda tahun ini adalah 55%.

3. Model kereta yang anda gunakan

Perkara yang anda perlu semak sebelum anda nak dapatkan harga insuran kereta 1st party adalah model kereta.

Anda diwajibkan untuk semak model kereta yang dimasukkan adalah betul. Jika model tersebut salah, maka, market value tersebut juga akan berubah.

Kesannya, jika berlaku sebarang kemalangan, urusan claim akan menjadi masalah kepada anda.

Contohnya, model kereta anda adalah honda jazz, namun tersalah key in iaitu model honda civic.

4. CC enjin kereta anda

CC enjin kereta sangatlah memain peranan semasa proses claim insurans ingin dibuat. Jika tersalah key in cc enjin kereta, berkemungkinan harga insuran kereta 1st party anda akan terbayar kurang dan juga berkemungkinan terbayar lebih.

Contohnya, kereta anda enjin berjumlah 1.5cc, kemudian anda tidak semak semula lalu pada quotation tertulis 1.3cc.

Ini bermakna semasa anda membayar harga insuran kereta 1st party dengan kadar yang lebih murah dibandingkan mengikut cc enjin yang betul iaitu 1.5cc. Ianya wajib diperbetulkan.

Berapakah harga insuran kereta 1st party sebetulnya ?

Harga insuran kereta 1st party adalah berbeza mengikut 4 perkara di atas. Untungnya jika anda rajin membuat survey di beberapa syarikat insurans berbeza, anda boleh dapati harga insuran kereta 1st party akan ada yang murah dan juga mahal.

Tapi perlu diingatkan, setiap harga insuran kereta 1st party yang murah ada kekurangannya. Manakala, setiap harga insuran kereta 1st party yang mahal ada kelebihannya.

Aku kongsikan sedikit quotation harga insuran kereta 1st party yang aku buat survey sebelum hidupkan insurans kereta aku pada tahun ini.

harga insuran kereta 1st party
Gambar 1 : Harga insuran kereta 1st party

Di atas merupakan gambar yang aku kongsikan harga quotation insurans yang aku dapatkan sebelum hidupkan insurans.

Ada dua jenis syarikat insurans iaitu Am General Insurans dan juga Etiqa takaful insurans.

Contoh harga insurans kereta etiqa takaful yang juga anda boleh dapatkan sebagai rujukan sebelum membuat pembelian insurans.

Anda boleh lihat terdapat juga beza pada harga insuran kereta 1st party pada kedua syarikat insurans ini. Apa yang boleh dibezakan bukan sahaja harganya yang jauh berbeza, malah ia turut memberikan kita kelebihan dan kekurangan.

Kelebihan adalah pada syarikat Etiqa takaful insurans. Walaupun ianya mahal sedikit, ia memberikan towing free sebanyak 200km. Berbanding syarikat insurans Am general memberikan 100km free towing.

Harga insuran kereta 1st party mahal ada sebab tertentu

Jika anda memilih untuk membayar sedikit mahal harga insuran kereta 1st party anda, maka anda mempunyai kelebihan yang orang lain mungkin tiada jika membayar harga insuran yang murah.

Jadi, anda perlulah membuat kajian terlebih dahulu sebelum bersetuju dengan harga insuran kereta 1st party yang bakal anda buat.

Apakah ianya cukup membantu anda jika anda dalam kesusahan berkenaan kereta anda?

Senarai contoh harga insurans kereta 1st party

1. Harga insurans kereta saga 1.3

Apa yang korang boleh tahu adalah harga insurans kereta saga 1.3 ini adalah dalam anggaran tertentu yang mudah untuk anda rujuk.

Ikuti harga insuran kereta saga 1.3 first party yang aku sendiri berpengalaman menghidupkannya.

2. Harga insurans kereta axia

Harga insurans kereta axia ini adalah boleh rujuk bagi membolehkan proses kemudahan anda membeli insurans kereta tidak terlalu mahal.

Apakah harga insurans kereta axia ini melebihi yang anda sangkakan ?

3. Harga insurans kereta bezza

Jenama kereta perodua bezza adalah tidak asing lagi kerana ianya antara keluaran terbaru bagi produk tempatan di negara kita.

Adakah harga insurans kereta bezza ini sangat berpatutan untuk anda yang ingin memilikinya atau telah memilikinya ?

4. Harga insuran kereta vios

Kereta import toyota vios pastinya sebelum nak hidupkan insuran kereta kita agak gusar tentang harga insuran vios ini.

Namun, ianya tidak seperti yang anda sangka. Teruskan pembacaan anda di artikel yang disediakan disini .

5. Harga insuran Myvi 1.5

Lain pula bagi kereta pilihan ramai yang majoritinya berada di atas jalan raya di negara kita iaitu perodua myvi.

Kita spesifikasikan lagi harga insuran myvi 1.5 sudah pasti berbeza. Hal ini kerana ianya mempunyai kapasiti enjin yang agak besar dibandingkan biasa.

6. Harga insuran kereta myvi 1.3

Kebanyakan bagi jenama myvi adalah mempunyai cc enjin iaitu sebanyak 1300cc atau 1.3cc. Jadi, harga insuran kereta myvi 1.3 ini tidak sama seperti di atas.

Ianya dikira agak ekonomi dari sudut harga insuran, penggunaan minyak dan juga bayaran bulanan.

7. Harga insuran kereta honda civic 1.8

Kereta honda civic 1.8 mempunyai beberapa model. Untuk anda yang nak tahu harga insuran kereta honda civic 1.8 , anda perlu mengetahui cara nak buat anggaran terlebih dahulu.

Apa yang membezakan harga insuran honda civic 1.8 anda adalah model dan tahun keluarannya.

8. Harga insuran kereta honda city

Harga insuran kereta honda city 1.5cc ini adalah bergantung kepada model apakah yang anda gunakan. Jangan risau tentang harga insuran kereta honda city ini.

Masih ada cara untuk anda nak dapatkan harga insurans dengan harga yang agak murah.

9 comments

Leave a Reply