Harga insurans kereta 3rd party

Harga insurans kereta 3rd party merupakan harga yang paling murah. Syarikat insurans berlumba-lumba menawarkan harga insuran paling murah bagikereta 3rd party ini.

Harga insurans kereta terpakai

Sememangnya kategori kereta terpakai digunakan hanya untuk kerja-kerja seperti mengangkat barang berat. Pilihan insuran kereta paling murah adalah insurans 3rd party kerana ia kurang mempunyai sentimental value berkaitan keselamatan.

Nama pun insurance kereta paling murah, sudah tentu ia tidak mengira apa dah. Yang penting roadtax kereta dapat dihidupkan.

harga insurans kereta 3rd party

Kebaikkan harga insurans kereta 3rd party

1. Menjimatkan

Bagi rakyat marhean, kos yang tinggi bagi membeli insurans menjadi suatu beban. Jika insuran third party paling murah ini dikekalkan, ia sangat membantu bagi mengurangkan pemilik kenderaan tidak memperbaharui insurans.

2. Tiada roadtax insurans

Tiada lagi terkecuali pemilik kereta untuk tidak menghidupkan insurans dan roadtax. Dengan roadtax kereta harga yang mampu milik dan seminimanya akan mengurangkan kes saman pada masa akan datang.

3. Kurang saman

Maka berkurang saman yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa atas sebab tiada roadtax insurans.

4. Tiada kerugian pihak 3rd party

Tiada kerugian dari segi NCD (No Claim Discount) kepada pemilik kereta yang menjadi mangsa kemalangan atas faktor, kereta yang bersalah tidak mempunyai sebarang insurans.

Risiko membeli insurans kereta third party

Murah sangat murah. Boleh kata 5 lipat kali ganda dari harga 1st party. Namun, apa risiko yang harus ditanggung oleh pengguna kereta 3rd party?

1. Keselamatan kenderaan sendiri

Bayangkan anda memandu kereta yang tiada brek. Memang menakutkan. Tiada langsung jaminan kepada diri anda jika berlaku kemalangan jiwa.

2. Keselamatan kenderaan lain

Jika berlaku kemalangan akibat dari kita sendiri dan melibatkan kenderaan lain merupakan suatu benda yang tidak dapat dielak. Namun, di situasi kita sebagai pembeli 3rd party insurans tidak dapat menampung kos pembaikan kenderaan kita sendiri.

Malah lebih teruk, harga bagi insurans kereta 3rd party menjadi lebih tinggi dengan kadar NCD 0%.

3. Syarikat insurans

Syarikat insurans terpaksa menaikkan harga bagi pengguna yang ingin membeli insurans 3rd party. Tiada lagi istillah insurans kereta paling murah.

Kesimpulannya, harga insurans kereta 3rd party mempunyai kelebihan dan kelemahan masing-masing. Ianya bergantung kepada cara kita cermat menggunakannya walaupun kita membeli insurans paling murah.

2 comments

Leave a Reply