Jenis bateri kereta saga flx

Jenis bateri kereta saga flx. Apakah perkara yang wajib anda tahu tentang bateri kereta saga flx terutamanya jenis bateri kereta saga flx yang boleh anda gunakan ?

Bila bercakap mengenai bateri kereta, sudah tentu ia akan melibatkan kadar elektrik untuk kereta gunakan dari mula start enjin, semasa memandu kereta dan hinggalah mematikan enjin sebaik saja tiba di destinasi.

Tenaga bagi sesebuah kereta yang anda gunakan adalah bergantung juga kepada jenis bateri kereta. Namun, apakah jenis bateri kereta saga flx yang sesuai anda perolehi sekiranya terdapat tanda-tanda bateri kereta nak habis ?

Pengetahuan ini bukan sahaja perlu bagi situasi tanda-tanda bateri kereta telah lemah, malah sangat perlu untuk pemilik kereta saga flx tatkala bateri kereta telahpun kong.

Apakah itu jenis bateri kereta saga flx ?

Terdapat dua jenis bateri kereta saga flx yang perlu anda ketahui. Hal ini demikian, anda hanya boleh memilih satu jenis bateri kereta sahaja.

Apakah 2 jenis bateri kereta saga flx itu ?

PerkaraJenis bateri kereta saga flx
Pilihan 1Bateri kering
Pilihan 2Bateri basah
Jadual 1

Berdasarkan Jadual 1, anda telah melihat pada dua pilihan yang terdapat pada sesebuah bateri kereta. Kedua buah bateri kereta saga flx ini memainkan peranan yang sama namun berbeza dalam beberapa perkara.

Perbezaan jenis bateri kereta saga flx

1. Bateri basah bagi jenis bateri kereta saga flx

Jika anda memilih bateri basah, anda perlu tahu apa yang dikatakan bateri basah. Cara nak lihatnya adalah ianya mengandungi air di dalam bateri kereta tersebut.

Selain itu, pada bahagian atas bateri kereta tersebut mempunyai 4 hingga 6 lubang skru yang boleh dibuka dan ditutup.

Lubang skru tersebut digunakan untuk mengisi atau topup sekiranya air bateri kereta basah tersebut berkurangan atau menjadi kering.

Jadi, penjagaan air bateri basah kereta perlulah dilakukan dengan kerap supaya bateri kereta tersebut mampu bertahan lebih lama.

2. Bateri kering untuk jenis bateri kereta saga flx

Untuk jenis bateri kereta kering pula, karakternya anda boleh lihat hanya terdapat dua panel bagi cas bateri positif dan negatif.

Ianya tidak mempunyai sebarang lubang skru seperti mana bateri basah.

Oleh itu, penggunaan bateri kering adalah lebih mudah. Tidak perlukan penjagaan air bateri kereta. Namun, bila melihat tempoh ketahanan, bateri kering mempunyai tarikh luput yang boleh anda jadikan rujukan.

Bagi aku, berdasarkan pengalaman sendiri, penggunaan bateri kering kereta boleh bertahan maximum 2 tahun 6 bulan, manakala minimum selama 2 tahun.

Bila sudah masuk dua tahun, boleh siap sedia sekiranya bateri kereta kong atau tukar bateri kereta tersebut dari awal.

Walaupun, ada yang beranggap bateri kering boleh lebih dari tempoh yang aku kongsikan di atas, ianya terpulang.

Apa yang aku cuba kongsikan adalah tukar bateri kereta perlu anda jadualkan supaya anda tidak kehabisan bateri kereta di waktu yang tidak dijangka.

jenis bateri kereta saga flx

One comment

Leave a Reply