Saiz bateri kereta saga flx

Saiz bateri kereta saga flx. Berapa sepatutnya saiz bateri saga flx yang sesuai digunakan apabila ianya sudah habis atau kong untuk digantikan kepada bateri kereta yang baru ?

Kerap kali kita boleh jadi keliru apakah saiz bateri kereta saga flx yang sesuai digunakan oleh anda. Sebagai pemilik kereta proton saga flx, anda adalah diwajibkan untuk mengetahui perkara ini.

Manakala, ada juga tak pernah tahu menahu tentang apakah bateri kereta saga flx ini perlu ditukar untuk beberapa tahun sekali sebaik sahaja ianya telah habis.

Hal ini sangatlah penting jika berlaku kepada anda lebih-lebih lagi bateri kereta anda kong di waktu yang tak disangka-sangka.

Apakah saiz bateri saga flx yang sesuai ?

Bagaimana nak tahu saiz bateri kereta saga flx yang anda patut gunakan ? Jawapannya adalah pada nombor 60 yang tertera pada kod bateri kereta.

Kod (code) ini perlulah diiringi dengan petak bateri kereta saga flx yang boleh anda lihat pada tempat letak bateri kereta dalam bahagian bonet depan kereta saga flx anda.

Keperluan di atas adalah bagi anda yang ingin membuat tukar bateri kereta sendiri dan pasang bateri kereta semula.

Ianya tidak serumit yang anda sangka sekiranya anda mematuhi beberapa langkah.

Bagaimana cara lain tukar bateri kereta walaupun anda tidak tahu saiz bateri kereta saga flx ?

Sekiranya anda tidak mahu tukar bateri kereta sendiri, pendekatan paling sesuai adalah menghantar kereta ke bengkel bateri kereta.

Namun, proses tukar bateri kereta saga flx anda boleh dibuat sekiranya bateri kereta hampir-hampir kong tetapi masih boleh lagi dihidupkan enjinnya.

Ikuti cara di bawah :

  • Pastikan tarikh bateri kereta yang sedang digunakan telah melebihi 2 tahun.
  • Check tarikh dengan cara membuka bonet kereta dan lihat pada bateri kereta saga flx akan tertera tarikh akhir semasa membeli bateri kereta tersebut.
  • Jika ianya telah melebihi 2 tahun, dinasihatkan untuk tukar bateri kereta di kedai bateri kereta berdekatan.

Untuk cara ini, anda tidak perlu mengetahui saiz bateri kereta saga flx anda. Orang di kedai bateri kereta sudah tahu saiz bateri saga flx yang sesuai digunakan dengan hanya bertanyakan jenis kereta yang anda gunakan iaitu Proton Saga FLX.

Namun juga, ambil sedikit pengetahuan dengan bertanyakan saiz bateri kereta saga flx yang anda gunakan supaya anda dapat belajar dan tidak ditipu kelak.

Kod saiz bateri kereta saga flx untuk rujukan anda

Berikut merupakan code saiz bateri saga flx yang anda boleh gunakan iaitu :

  1. NS60S
  2. NS60LS
  3. NS60L
  4. NS60
saiz bateri kereta saga flx

One comment

Leave a Reply